3 vysoké školy, 4 tituly a skúsenosť na celý život alebo ako sa zo mňa stala čašníčka

Z prvej ruky
3 vysoké školy, 4 tituly a skúsenosť na celý život alebo ako sa zo mňa stala čašníčka

Autorka: Zuzana Čižmáriková, riaditeľka marketingu siete diagnostických laboratórií, novinárka a PR špecialistka

Ako všetko v mojom živote, čo stálo za to, začalo úplne nevinne. So Zuzkou Semanovou (riaditeľkou Hotela Lomnica) sme sa rozprávali o nedostatku personálu v gastro biznise. Náš rozhovor bol o tom, ako ťažké je presvedčiť nových ľudí, že práca v hotelierstve je naozaj krásna a že existujú aj zamestnávatelia, ktorí naozaj svojim zamestnancom garantujú stabilné pracovné prostredie a najmä oficiálny a plný plat.

Tento blog nie je o odmeňovaní ľudí v gastro segmente, preto nebudem túto tému rozvíjať ďalej, ale tí, čo v tomto biznise pracujú, vedia, že nedostatok personálu spôsobili aj neférové praktiky mnohých zamestnávateľov. Tomu, že práve v Hoteli Lomnica je prístup k ľuďom iný, noví zamestnanci uveria až vtedy, keď im príde prvá výplata. Ale opäť odbočujem.

Čašníčka s 3 vysokými školami a 4 titulmi? Áno!

Počas spomínaného rozhovoru mi napadlo, prečo si tú prácu nevyskúšať na vlastnej koži. Určite to bude prospešné nielen pre hotel, ale aj pre mňa. Spoznám lepšie svojich kolegov, spoznám nášho zákazníka z druhej strany a najmä spoznám tú „dennodennú“ rutinu práce, ktorú som naposledy robila pred 24 rokmi – ako študent.

Asi by bolo trúfalé si myslieť, že som mala akékoľvek skúsenosti. Postaviť sa v hoteli do kaviarne, kde sa doslova premelie stovka ľudí denne a kde zákazník čaká istú úroveň služby, to potrebuje nielen trochu odvahy, ale aj vieru v kolegov, že ti pomôžu. Už teraz vás môžem upokojiť, že všetko dobre dopadlo, že som vymenila iba jeden účet, recyklovala som taniere, ktoré mali ísť do umývačky a nie do koša.  A verejne sa takto ospravedlňujem našim cukrárom v hoteli, fakt som netušila, že tie „mini“ taniere sú ozajstné taniere. Len pre ilustráciu – denne sme predali tak 80 kusov koláčov. To aby ste mali predstavu, o koľkých vyhodených tanieroch hovorím.

Якщо ця стаття була для вас корисною, ми будемо дуже раді, якщо ви підтримаєте нас, поділившись нею в соціальних мережах. Дякую!