Kedysi bola liečebná výživa menej známou súčasťou medicíny. Témy zdravej výživy sa postupne čoraz viac dostávali do médií a zdravá výživa sa stala módnym trendom. „V súčasnosti je liečebná výživa vo svete rešpektovanou súčasťou liečebných a terapeutických postupov,“ hovorí vedkyňa a nutričná terapeutka Petronela Forišek Paulová. Študovala odbor nutričnej terapie na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne a magisterské štúdium absolvovala na Vedeckej fakulte Kodanskej univerzity v odbore Human Nutrition.
Od návratu zo zahraničia pôsobí v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémii vied, kde sa venuje výskumu v oblasti výživy, pohybu a črevnému mikrobiómu. Vedie vlastnú nutričnú poradňu, v ktorej sa venuje klientom a pacientom s rôznymi ochoreniami súvisiacimi s výživou, manažmentu obezity, ale aj racionálnej výžive v rámci prevencie ochorení. Ako nutričná terapeutka pôsobí aj v nutričnej poradni v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, kde sa venuje liečebnej výžive onkologických pacientov.
Liečebná výživa nie je novinkou a funguje v medicíne veľmi dlho. Už dávnejšie sa pacientom predpisovali rôzne liečebné diéty ako súčasť liečebného procesu. Ešte pred niekoľkými rokmi nutričná terapia nebola až takou známou alebo populárnou témou. Aj študijné možnosti boli obmedzenejšie. Postupne sa však možnosti štúdia rozširujú a z univerzít vychádza čoraz viac nutričných terapeutov a odborníkov v tejto oblasti. Je skutočne prínosné, že sa o tejto téme čoraz viac hovorí.
V súvislosti s liečebnou výživou a liečebnými typmi diét treba zdôrazniť, že liečebná diéta je celkom iný termín než diéta, ktorú si bežne predstavujeme a o ktorej sa píše v časopisoch a na sociálnych sieťach. Vo väčšine týchto prípadov sa za pojmom diéta neskrýva nič ani len vzdialene spoločné s liečebnou výživou a niekedy dokonca ani so zdravou výživou. Niekedy môže ísť aj o veľmi extrémne diéty a stravovacie postupy, ktoré môžu byť zo zdravotného hľadiska rizikové.
Asi preto, že sa u nás nutričná terapia alebo liečebná výživa donedávna nedala plnohodnotne študovať na vysokoškolskej úrovni. Bola tu možnosť študovať výživu na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre, ale pokiaľ viem, štúdium nebolo a dodnes nie je klinicky zamerané. Takže absolventi nemajú kvalifikáciu pracovať s pacientmi či už v nemocnici alebo v nejakom inom zdravotníckom či klinickom zariadení. Aj z tohto dôvodu som sa pred rokmi rozhodla študovať nutričnú terapiu v Brne. Momentálne je možnosť študovať odbor fyziologická a klinická výživa už aj na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, ale myslím, že len externou formou.
Pritom u susedov v Českej republike je nutričná terapia bežne zaužívaná v klinickej praxi a absolventi majú možnosť zamestnať sa v nemocniciach, na klinikách či v podobných zariadeniach. Ešte počas absolvovania mojej praxe v nemocnici boli na oddelení dvaja traja nutriční terapeuti, takže v celej nemocnici ich bolo skutočne dostatok a boli považovaní za bežnú súčasť starostlivosti o pacientov. Žiaľ u nás na Slovensku to takto stále ešte nefunguje.