Výtvarníčka Mária Miklošková, autorka knihy o toskánskej vidieckej kuchyni: Svoje rozhodnutie usadiť sa v Toskánsku som nikdy neoľutovala ani po rozpade rodiny

Dalito.sk
Výtvarníčka Mária Miklošková, autorka knihy o toskánskej vidieckej kuchyni: Svoje rozhodnutie usadiť sa v Toskánsku som nikdy neoľutovala ani po rozpade rodiny

Študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, no dnes už viac ako dve desaťročia žije v malebnom Toskánsku, kde sa stará o svoj olivový sad s tisíckou olivovníkov a vyrába olivový olej. Na olivovej farme na kopci Monte Pisano má aj svoj zrekonštruovaný, dvesto rokov starý kamenný farmársky dom, odkiaľ je nádherný výhľad na toskánsku krajinu. Rada fotografuje a vydala aj jedinečnú knihu o toskánskej vidieckej kuchyni. „Milujem taliansku gastronómiu a kultúru. Cítite z nej pozitívne naladenie. Akúsi ľahkosť bytia,“ hovorí vyštudovaná výtvarníčka, dnes pestovateľka olív Mária Miklošková.

Počas štúdií na vysokej škole sa učila po taliansky a napokon získala štipendium na letný študijný program v Perugii. Neskôr pracovala v obchode s talianskym nábytkom, potom sa posunula do sféry módy a pracovala ako módna redaktorka a štylistka. Keď jej vtedajší priateľ dostal pracovnú ponuku z Toskánska, presťahovala sa do Talianska a usadila sa v malej stredovekej dedinke Vicopisano.

Malo to však aj iný dôvod. Pracovná vyťaženosť a vyčerpanosť si vyžiadala svoju daň na zdraví. Až jej vtedajšia primárka Onkologického ústavu sv. Alžbety povedala, že musí brzdiť a niektoré veci vo svojom živote zmeniť. Aj to napomohlo k rozhodnutiu skúsiť to v Taliansku.

Istý čas ešte pokračovala v spolupráci so slovenskými časopismi. Písala o móde a dizajne. V Toskánsku zároveň organizovala fotografovanie pre viaceré lifestylové časopisy.

Toskánske olivy

Z olív z vlastného olivovej farmy začala s dnes už bývalým manželom vyrábať olivový olej. „Organizovala som zber olív, zabezpečovala predaj oleja a časť nášho domu  sme v lete prenajímali kamarátom. Po čase som vydala vlastnú kuchársku knihu o toskánskej rurálnej kuchyni Oliwoodparty. Všetky fotografie okrem rodinných fotiek a portrétov som si nafotila sama.“

Zorganizovala si aj niekoľko výstav fotografií Oliwoodcompost: na Slovensku, v jej toskánskom mestečku Vicopisano a v Ríme v sídle najväčšej svetovej humanitárnej organizácie World Food Programme (WFP), ktorá pôsobí v rámci OSN a poskytuje núdzovú potravinovú pomoc a tiež rozvojovú pomoc po celom svete. Neskôr pribudla ďalšia výstava Oliwoodgarden vo Vicopisane. Nie náhodou ju miestni nazývajú „artista slovacca“, slovenská umelkyňa.

V Taliansku sa pestuje zhruba 700 druhov „domorodých“ olív, hoci nie všetky sú vhodné na lisovanie a výrobu oleja. „V Toskánsku máme asi sedem druhov. Najviac sú rozšírené Moraiolo, Leccino a Frantoio, ktoré máme aj my na našej farme,“ dodáva Mária.

Ak vám nie je jasné, aký je rozdiel medzi čiernymi a zelenými olivami, Mária vysvetľuje: „Počas zrenia je oliva zelená vďaka chlorofylu, ale postupne ako zreje, jej farba sa mení a tmavne. Čiže farba olív, ktoré si môžete kúpiť v obchode, je daná tým, kedy ich zbierali. Okrem toho sú odrody, ktoré sú vhodnejšie na konzumáciu, a tie sa zbierajú zelené. To sú iné odrody ako tie, ktoré sú primárne určené na lisovanie.“

Ak bol tento článok pre vás užitočný, budeme veľmi radi, keď nás podporíte jeho zdieľaním na sociálnych sieťach. Ďakujeme!