[title]Čašník/Barista[/title]
[link]https://pracuj.sk/ponuka/casnik-barista-v-gatto-matto-3879?isPromoted=true[/link]
[info]Gatto Matto / nástup od 30.4. 2023 / Bratislava[/info]
[/offer]
A zatiaľ čo donedávna bola práca v kaviarni či pizzerii skôr štartovacou a slabo platenou príležitosťou pre uchádžačov, kultúra gurmánov a kávičkárov prispela k tomu, že aj o tieto profesie je dnes seriózny záujem. Neraz sú platené ešte lepšie ako niektoré pozície, na vykonávanie ktorých je požadované vyššie vzdelanie. Remeselne, hoc pomalšie, pripravená pizza, káva či precízne namiešaný drink sa vymykajú priemerne dostupnej kvalite a vďaka dostupnosti workshopov a rozličných intenzívnych kurzov predstavujú pre unavených mileniálov prijateľnú alternatívnu kariéru, pri ktorej im nehrozí burnout čo boreout.
\n[articles]
[article]
[title]Nuda v robote: Boreout by ste nemali podceňovať, ani ho zneužívať[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/boreout-by-zamestnavatelia-nemali-zneuzivat[/link]
[/article][article]
[title]Andrea Kováčová: "Mnohé ženy začínajú podnikať na materskej dovolenke, my ich v tom podporujeme."[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/andrea-kovacova-mnohe-zeny-zacinaju-podnikat-na-materskej-dovolenke-my-ich-podporujeme-v-tom-aby-robili-co-ich-bavi[/link]
[/article]
[/articles]
Manuálna práca a downshifting postupne menia súčasnú ekonomiku. Už pred vypuknutím pandémie vzrástol trend vo výrobe fermentovaných produktov celosvetovo a podľa štatistík Statista či Github sa predpokladá, že len trh s remeselnými pivovarmi dosiahne do konca desaťročia súhrnnú hodnotu viac ako 30 miliárd eur. Nehovoriac o ďalších fermentovaných potravinách. Tieto sa navyše zvyknú predávať v špecializovaných predajniach zameraných na lokálnu výrobu, ktoré sú ďalej vedené novou generáciou podnikateľov, vyhľadávajúcich a ponúkajúcich príležitosti pre ďalších pekárov, hrnčiarov, včelárov či návrhárov oblečenia.
\n[offer]
[title]Špecialista oddelenia materiálového manažmentu[/title]
[link]https://pracuj.sk/ponuka/specialista-oddelenia-materialoveho-manazmentu-4057[/link]
[info]Grafton / nástup od 13.5. 2023 / Košice[/info]
[/offer]
O tom, že aj z hobby sa môže stať seriózny biznis, svedčia posledné prieskumy trhu so sviečkami či ručne vyrábanými mydlami. Snáď najväčším skokanom medzi manuálnymi profesiami sú výtvarníci a hrnčiari. Dôvodom je trvalá hodnota vyrobeného produktu, ktorý je možné nielen okamžite predať, ale súčasne aj škálovať v množstvách, sériách či veľkostiach. Popri tej úžitkovej môže súčasne vzrastať aj estetická hodnota takéhoto handmade výrobku. V rámci manuálnych profesií je navyše pracovná kultúra inkluzívnejšia a dovoľuje v chránených dielňach zamestnávať aj ľudí, ktorí sú pri hľadaní pracovných príležitostí často v nevýhode.
\n[articles]
[article]
[title]Talent pool nie je len jeden. Kde všade hľadať tajné zdroje šikovných pracovníkov?[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/talent-pool-inak-najdite-zdroje-kvalifikovanych-pracovnikov[/link]
[/article][article]
[title]O marketingovom charaktere a mentalite úspechu[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/o-marketingovom-charaktere-a-mentalite-uspechu[/link]
[/article]
[/articles]
Čo však samostatne zárobkovo činným osobám dáva možnosť slušného zárobku, je pre zamestnancov legislatívne podhodnotené. Markantný rozdiel v prínose manuálnej práce do ekonomiky je možné odčítať napríklad zo zaužívanej klasifikácie stupňov náročnosti práce.
\n[offer]
[title]Koordinátor zámočníckej výroby[/title]
[link]https://pracuj.sk/ponuka/koordinator-zamocnickej-vyroby-a-montaze-4050[/link]
[info]ZŤK spol. s.r.o. / nástup od 14.5. 2023 / Bodiná[/info]
[/offer]
Na úrovni manuálnej práce sa nachádzajú prevažne pozície prvého a druhého stupňa, vrátane tých v zdravotníctve. Ibaže nerovnosti, ktoré sa objavujú u nás, je možné nájsť aj v iných ekonomikách. Mnohí vzdelaní lekári či manažéri preto časom testujú možnosti manuálnej profesie, či už ako barberi alebo málovýrobcovia. Prieskum americkej agentúry CGH Helathcare poukázal na to, že v minulom roku až 42% zdravotníkov zmenilo zamestnanie, pričom tri percentá zo vzorky 500 respondentov uprednostnili odlišnú profesiu v porovnaní s ich vzdelaním. Britský portál BBC zase informoval o alarmujúcej priamej úmere medzi prichádzajúcimi a odchádzajúcimi zdravotníkmi. Koľkí z nich sa napokon rozhodli presedlať na vlastné sójové sviečky, či kaviarne, jasné nie je. Objavovaním nových i starých remeselných techník, ako je fermentácia kombuchy, kintsugi či vypaľovanie, sa už downshifting beztak postaral o rozvoj pracovného trhu aj pohyby v ekonomike.
',category:"Z prvej ruky",published:!0,scheduled:!1,author:"Ján Krajč"}Máloktorý výraz bol od začiatku desaťročia skloňovaný tak často ako spomalenie. Na pohľad v príkrom rozpore s automatizáciou, trend spomaľovania vyvoláva odklon od masovej výroby, rýchlej módy a vedie k hľadaniu exkluzivity v službách a produktoch, ktoré vznikajú dlhšie, v menšej mierke a za pokojnejších podmienok. Aby však všetko nebolo iba čiernobiele, automatizácia v tom zohráva aj pozitívnu úlohu. Ľudí oslobodzuje do takej miery, že majú príležitosť spomaliť. Firemní pracovníci a zamestnanci, ktorí boli roky vystavovaní vysokému nátlaku, sa súčasne rozhodujú medzi únavnou mentálnou záťažou a fyzicky náročnejšou, no podstatne menej stresujúcou profesiou. Ktorej dávajú neraz prednosť. Manuálna práca sa tak v budúcnosti nielenže nestratí, pretaví sa zrejme aj do tých činností, na ktoré sa už takmer zabudlo. Tak by sa dal v skratke pomenovať downshifting.
Automatizácia uľahčila život, zefektívnila náročné procesy a nie je prekvapením, že sa stáva ekvivalentom pre masovú výrobu i zjednodušenie pracovných procesov. To však súvisí aj s dostupnosťou produkcie a následným poklesom hodnoty ponúkaných služieb či výrobkov. Naproti tomu, spotrebitelia hľadajúci unikátny produkt, vítajú prepracované postupy. Poctivosť a autenticita pritom súčasne charakterizujú kategóriu profesií, ktoré sa orientujú na náročných zákazníkov, ochotných priplatiť si.
A zatiaľ čo donedávna bola práca v kaviarni či pizzerii skôr štartovacou a slabo platenou príležitosťou pre uchádžačov, kultúra gurmánov a kávičkárov prispela k tomu, že aj o tieto profesie je dnes seriózny záujem. Neraz sú platené ešte lepšie ako niektoré pozície, na vykonávanie ktorých je požadované vyššie vzdelanie. Remeselne, hoc pomalšie, pripravená pizza, káva či precízne namiešaný drink sa vymykajú priemerne dostupnej kvalite a vďaka dostupnosti workshopov a rozličných intenzívnych kurzov predstavujú pre unavených mileniálov prijateľnú alternatívnu kariéru, pri ktorej im nehrozí burnout čo boreout.
Manuálna práca a downshifting postupne menia súčasnú ekonomiku. Už pred vypuknutím pandémie vzrástol trend vo výrobe fermentovaných produktov celosvetovo a podľa štatistík Statista či Github sa predpokladá, že len trh s remeselnými pivovarmi dosiahne do konca desaťročia súhrnnú hodnotu viac ako 30 miliárd eur. Nehovoriac o ďalších fermentovaných potravinách. Tieto sa navyše zvyknú predávať v špecializovaných predajniach zameraných na lokálnu výrobu, ktoré sú ďalej vedené novou generáciou podnikateľov, vyhľadávajúcich a ponúkajúcich príležitosti pre ďalších pekárov, hrnčiarov, včelárov či návrhárov oblečenia.
O tom, že aj z hobby sa môže stať seriózny biznis, svedčia posledné prieskumy trhu so sviečkami či ručne vyrábanými mydlami. Snáď najväčším skokanom medzi manuálnymi profesiami sú výtvarníci a hrnčiari. Dôvodom je trvalá hodnota vyrobeného produktu, ktorý je možné nielen okamžite predať, ale súčasne aj škálovať v množstvách, sériách či veľkostiach. Popri tej úžitkovej môže súčasne vzrastať aj estetická hodnota takéhoto handmade výrobku. V rámci manuálnych profesií je navyše pracovná kultúra inkluzívnejšia a dovoľuje v chránených dielňach zamestnávať aj ľudí, ktorí sú pri hľadaní pracovných príležitostí často v nevýhode.
Čo však samostatne zárobkovo činným osobám dáva možnosť slušného zárobku, je pre zamestnancov legislatívne podhodnotené. Markantný rozdiel v prínose manuálnej práce do ekonomiky je možné odčítať napríklad zo zaužívanej klasifikácie stupňov náročnosti práce.
Na úrovni manuálnej práce sa nachádzajú prevažne pozície prvého a druhého stupňa, vrátane tých v zdravotníctve. Ibaže nerovnosti, ktoré sa objavujú u nás, je možné nájsť aj v iných ekonomikách. Mnohí vzdelaní lekári či manažéri preto časom testujú možnosti manuálnej profesie, či už ako barberi alebo málovýrobcovia. Prieskum americkej agentúry CGH Helathcare poukázal na to, že v minulom roku až 42% zdravotníkov zmenilo zamestnanie, pričom tri percentá zo vzorky 500 respondentov uprednostnili odlišnú profesiu v porovnaní s ich vzdelaním. Britský portál BBC zase informoval o alarmujúcej priamej úmere medzi prichádzajúcimi a odchádzajúcimi zdravotníkmi. Koľkí z nich sa napokon rozhodli presedlať na vlastné sójové sviečky, či kaviarne, jasné nie je. Objavovaním nových i starých remeselných techník, ako je fermentácia kombuchy, kintsugi či vypaľovanie, sa už downshifting beztak postaral o rozvoj pracovného trhu aj pohyby v ekonomike.