[title]Dispečer[/title]
[link]https://pracuj.sk/ponuka/dispecer-v-bratislave-3122[/link]
[info]GEOPOL / nástup od 21.1. 2023 / Bratislava[/info]
[/offer]
Rozdielom v porovnaní so súčasným vydávaním stravných lístkov bude nevhynutne aj rozpočítavanie sumy stravného na plný mesačný kredit. A tak, ako bolo zaužívané doposiaľ, pokiaľ si zamestnanec zvolí čerpať tento zamestnanecky benefit prostredníctvom gastrokarty, k zmene formy vyplácania nesmie dôjsť ďalších 12 mesiacov. V tomto sa novelizáciou zákon zatiaľ nezmenil.
\n[articles]
[article]
[title]Manažment odmeňovania priláka do firmy schopných zamestnancov[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/manazment-odmenovania-slusny-plat-kvalifikovany-zamestnanec[/link]
[/article][article]
[title]O inflačnú pomoc možno žiadať len do konca roka - týka sa aj zariadení[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/inflacna-pomoc-ziadosti-jednorazova-pomoc-obcanom[/link]
[/article]
[/articles]
Elektronické stravovacie karty budú nesporne výhodnejšie v rámci čerpania aj preto, že ich bude možné uplatniť výlučne na platbu za jedlo. Kedže zamestnávateľ musí zo zákona povinne prispievať na stravu pre každého zamestnanca v pomere 55% z celkovej ceny, znamená to navýšenie doterajších režijných nákladov. Z doterajších 4,80 eur to je teda o 30 centov navyše za každý odpracovaný deň na každého zamestnanca.
\n[offer]
[title]Recepčná vo fitness centre[/title]
[link]https://pracuj.sk/ponuka/recepcna-vo-fitness-centre-fitnation-3123[/link]
[info]FIT NATION/ nástup od 22.1. 2023 / Bratislava[/info]
[/offer]
Zabezpečenie stravy formou kreditov na elektronických stravovacích kartách však aj z hľadiska odvodov a zdaňovania zostáva rovnaké. Zamestnávateľ teda musí vydávať gastrokartu o mesiac skôr, pokiaľ nechce platiť daň z príjmu. V prípade kreditov sa bude po novom obnovovať stravovací kredit v nominálnej hodnote prepočítaných straveniek.
\n[articles]
[article]
[title]Európa chce šetriť pracovnou záťažou, u nás sa riešia príplatky za nadčasy[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/zdrazovanie-priplatky-zamestnavatelov-pracovna-zataz[/link]
[/article][article]
[title]Vianočné bonusy zabaľte do stratégie odmeňovania, odmeny môžu spôsobiť nemalé výdavky[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/vianocne-odmeny-koncorocne-bonusy-strnasty-plat-vydavky[/link]
[/article]
[/articles]
Elektronické gastrokarty by mali zjednodušiť platbu za stravu a jedlo najmä tým, že cena za obedové menu bude z karty strhnutá vždy presne, na rozdiel od nutnosti doplácania sumy v kombinácii so stravnými lístkami.
\n[offer]
[title]Kuchár/Pizzér[/title]
[link]https://pracuj.sk/ponuka/kuchar-pizzer-3085[/link]
[info]Neapol Pizza & Pub / nástup od 12.1. 2023 / Martin[/info]
[/offer]
Zabrániť by sa týmto spôsobom malo aj tomu, aby sa cena gastrolístkov znehodnotila pri preplácaní sumy obedu dvomi a viacerými gastrolístkami. Z tých totižto niektoré reštauračné zariadenia a predajne s potravinami nevydávajú. V praxi to znamená, že zamestnávateľ ale aj zamestnanec budú využiívať v novom roku každé zarobené euro efektívnejšie.
\n[articles]
[article]
[title]Podnikateľská zodpovednosť - ako podnikať bez negatívneho dopadu?[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/socialna-zodpovednost-ako-sa-da-podnikat-bez-negativnych-ucinkov[/link]
[/article][article]
[title]Súbežným zamestnávaním sa snažíme zmierniť dopad inflácie[/title]
[link]https://pracuj.sk/magazin/subezne-zamestnanie-ako-prezit-rast-inflacie[/link]
[/article]
[/articles]
Zatiaľ čo pri platbe v kombinácii s gastrolístkami bolo možné okrem obedového menu v kantýnach či bistre ušetriť pár eur aj v supermarketoch, je otázne, či a ako sa bude dať využiť gastrokarta pri kombinovanej platbe alebo rozložení platby na dve karty. Primárnym cieľom nového elektronického systému a evidencie platieb je okrem zmiernenia tlaku inflácie na životný štandard aj získanie prehľadu o skutočných výdavkoch na stravné poskytované zamestnávateľmi.
\n[offer]
[title]Kuchár[/title]
[link]https://pracuj.sk/ponuka/kuchar-3099[/link]
[info]ALSEN / nástup od 15.1. 2023 / Liptovský Trnovec[/info]
[/offer]
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení si od novej formy príspevku na stravovanie sľubuje zlepšenie stavu slovenského gastro priemyslu a racionálnejšie využívanie finančných prostriedkov. Podobne ako pri gastrolístkoch je však v prípade stravovacej karty nejasné, o koľko si prilepšia na poplatkoch emitenti a vydávatelia stravovacích poukážok, keďže do celého procesu budú najnovšie zapojené aj špeciálne nastavenia pre platobné POS terminály. A to nielen v reštauráciách, ale nevyhnutne aj pri donáškových službách.
',category:"Ekonomické oddelenie",published:!0,scheduled:!1,author:"Ján Krajč"}Zabezpečenie stravy patrí k nutnostiam, ktoré musí každý zamestnávateľ zabezpečiť pre pracovníkov, ktorí sú v práci denne viac ako 4 hodiny. Tento zamestnanecký benefit bude od januára 2023 atraktívnejší o to viac, že cena stravného sa zvýši. Znamená to, že zamestnanci budú vďaka novým platobným kartám na stravovanie môcť uhradiť náklady na jedlo v súlade so zmenou cien, podmienenou dopadom inflácie na gastro priemysel. Bude však prechodom z gastrolístkov na stravovaciu kartu všetko jednoduchšie?
Je zrejmé, že za jedlo si budeme platiť ešte viac aj v novom roku. Preto sa minimálna hodnota stravenky zvyšuje od januára na 5,10 €. Túto hodnotu príspevku na stravné musí mať teda zabezpečenú každý riadne pracujúci zamestnanec. Zamestnávatelia však samozrejme môžu tento zamestnanecký benefit poskytovať aj vo vyššej nominálnej hodnote. Treba však počítať s poplatkami vydavateľom elektronického stravného.
Rozdielom v porovnaní so súčasným vydávaním stravných lístkov bude nevhynutne aj rozpočítavanie sumy stravného na plný mesačný kredit. A tak, ako bolo zaužívané doposiaľ, pokiaľ si zamestnanec zvolí čerpať tento zamestnanecky benefit prostredníctvom gastrokarty, k zmene formy vyplácania nesmie dôjsť ďalších 12 mesiacov. V tomto sa novelizáciou zákon zatiaľ nezmenil.
Elektronické stravovacie karty budú nesporne výhodnejšie v rámci čerpania aj preto, že ich bude možné uplatniť výlučne na platbu za jedlo. Kedže zamestnávateľ musí zo zákona povinne prispievať na stravu pre každého zamestnanca v pomere 55% z celkovej ceny, znamená to navýšenie doterajších režijných nákladov. Z doterajších 4,80 eur to je teda o 30 centov navyše za každý odpracovaný deň na každého zamestnanca.
Zabezpečenie stravy formou kreditov na elektronických stravovacích kartách však aj z hľadiska odvodov a zdaňovania zostáva rovnaké. Zamestnávateľ teda musí vydávať gastrokartu o mesiac skôr, pokiaľ nechce platiť daň z príjmu. V prípade kreditov sa bude po novom obnovovať stravovací kredit v nominálnej hodnote prepočítaných straveniek.
Elektronické gastrokarty by mali zjednodušiť platbu za stravu a jedlo najmä tým, že cena za obedové menu bude z karty strhnutá vždy presne, na rozdiel od nutnosti doplácania sumy v kombinácii so stravnými lístkami.
Zabrániť by sa týmto spôsobom malo aj tomu, aby sa cena gastrolístkov znehodnotila pri preplácaní sumy obedu dvomi a viacerými gastrolístkami. Z tých totižto niektoré reštauračné zariadenia a predajne s potravinami nevydávajú. V praxi to znamená, že zamestnávateľ ale aj zamestnanec budú využiívať v novom roku každé zarobené euro efektívnejšie.
Zatiaľ čo pri platbe v kombinácii s gastrolístkami bolo možné okrem obedového menu v kantýnach či bistre ušetriť pár eur aj v supermarketoch, je otázne, či a ako sa bude dať využiť gastrokarta pri kombinovanej platbe alebo rozložení platby na dve karty. Primárnym cieľom nového elektronického systému a evidencie platieb je okrem zmiernenia tlaku inflácie na životný štandard aj získanie prehľadu o skutočných výdavkoch na stravné poskytované zamestnávateľmi.
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení si od novej formy príspevku na stravovanie sľubuje zlepšenie stavu slovenského gastro priemyslu a racionálnejšie využívanie finančných prostriedkov. Podobne ako pri gastrolístkoch je však v prípade stravovacej karty nejasné, o koľko si prilepšia na poplatkoch emitenti a vydávatelia stravovacích poukážok, keďže do celého procesu budú najnovšie zapojené aj špeciálne nastavenia pre platobné POS terminály. A to nielen v reštauráciách, ale nevyhnutne aj pri donáškových službách.