
Zabezpečenie stravy patrí k nutnostiam, ktoré musí každý zamestnávateľ zabezpečiť pre pracovníkov, ktorí sú v práci denne viac ako 4 hodiny. Tento zamestnanecký benefit bude od januára 2023 atraktívnejší o to viac, že cena stravného sa zvýši. Znamená to, že zamestnanci budú vďaka novým platobným kartám na stravovanie môcť uhradiť náklady na jedlo v súlade so zmenou cien, podmienenou dopadom inflácie na gastro priemysel. Bude však prechodom z gastrolístkov na stravovaciu kartu všetko jednoduchšie?
Je zrejmé, že za jedlo si budeme platiť ešte viac aj v novom roku. Preto sa minimálna hodnota stravenky zvyšuje od januára na 5,10 €. Túto hodnotu príspevku na stravné musí mať teda zabezpečenú každý riadne pracujúci zamestnanec. Zamestnávatelia však samozrejme môžu tento zamestnanecký benefit poskytovať aj vo vyššej nominálnej hodnote. Treba však počítať s poplatkami vydavateľom elektronického stravného.

Rozdielom v porovnaní so súčasným vydávaním stravných lístkov bude nevhynutne aj rozpočítavanie sumy stravného na plný mesačný kredit. A tak, ako bolo zaužívané doposiaľ, pokiaľ si zamestnanec zvolí čerpať tento zamestnanecky benefit prostredníctvom gastrokarty, k zmene formy vyplácania nesmie dôjsť ďalších 12 mesiacov. V tomto sa novelizáciou zákon zatiaľ nezmenil.
Elektronické stravovacie karty budú nesporne výhodnejšie v rámci čerpania aj preto, že ich bude možné uplatniť výlučne na platbu za jedlo. Kedže zamestnávateľ musí zo zákona povinne prispievať na stravu pre každého zamestnanca v pomere 55% z celkovej ceny, znamená to navýšenie doterajších režijných nákladov. Z doterajších 4,80 eur to je teda o 30 centov navyše za každý odpracovaný deň na každého zamestnanca.

Zabezpečenie stravy formou kreditov na elektronických stravovacích kartách však aj z hľadiska odvodov a zdaňovania zostáva rovnaké. Zamestnávateľ teda musí vydávať gastrokartu o mesiac skôr, pokiaľ nechce platiť daň z príjmu. V prípade kreditov sa bude po novom obnovovať stravovací kredit v nominálnej hodnote prepočítaných straveniek.
Elektronické gastrokarty by mali zjednodušiť platbu za stravu a jedlo najmä tým, že cena za obedové menu bude z karty strhnutá vždy presne, na rozdiel od nutnosti doplácania sumy v kombinácii so stravnými lístkami.

Zabrániť by sa týmto spôsobom malo aj tomu, aby sa cena gastrolístkov znehodnotila pri preplácaní sumy obedu dvomi a viacerými gastrolístkami. Z tých totižto niektoré reštauračné zariadenia a predajne s potravinami nevydávajú. V praxi to znamená, že zamestnávateľ ale aj zamestnanec budú využiívať v novom roku každé zarobené euro efektívnejšie.
Zatiaľ čo pri platbe v kombinácii s gastrolístkami bolo možné okrem obedového menu v kantýnach či bistre ušetriť pár eur aj v supermarketoch, je otázne, či a ako sa bude dať využiť gastrokarta pri kombinovanej platbe alebo rozložení platby na dve karty. Primárnym cieľom nového elektronického systému a evidencie platieb je okrem zmiernenia tlaku inflácie na životný štandard aj získanie prehľadu o skutočných výdavkoch na stravné poskytované zamestnávateľmi.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení si od novej formy príspevku na stravovanie sľubuje zlepšenie stavu slovenského gastro priemyslu a racionálnejšie využívanie finančných prostriedkov. Podobne ako pri gastrolístkoch je však v prípade stravovacej karty nejasné, o koľko si prilepšia na poplatkoch emitenti a vydávatelia stravovacích poukážok, keďže do celého procesu budú najnovšie zapojené aj špeciálne nastavenia pre platobné POS terminály. A to nielen v reštauráciách, ale nevyhnutne aj pri donáškových službách.